Strømprisrekord i første kvartal

Til tross for rekordhøy strømpris i første kvartal, har husholdningene betalt mindre i strøm enn i forrige kvartal på grunn av strømstøtten og reduksjonen i elavgiften.

En viktig årsak til at kraftprisene har vært så høye i Europa er svært høye priser på gass, kull og CO₂-kvoter, ifølge SSB. Gabriel Aas Skålevik / DAM

Publisert: Publisert:

For mindre enn 50 minutter siden

Den totale strømprisen for husholdninger, medregnet avgifter og nettleie, var i gjennomsnitt 188,8 øre/kWh i første kvartal 2022, viser ferske tall fra SSB. Dette er prisen før strømstøtten er trukket fra.

Dermed ble den forrige strømprisrekorden som ble satt i fjerde kvartal 2021 slått med god margin.

Males dersom man trekker fra strømstøtten fra myndighetene, som utgjorde 55,3 øre/kWh, blir totalprisen betraktelig mindre.

– Når vi trekker fra strømstøtten var totalprisen husholdningene måtte betale rundt 25 prosent høyere enn gjennomsnittet for første kvartal de siste fem årene, sier Thomas Aanensen i SSB i en pressemelding.

I fjerde kvartal 2021 var den totale strømprisen for husholdninger, medregnet avgifter og nettleie, i gjennomsnitt 186,6 øre/kWh. Det var tidenes høyeste strømpris uavhengig av periode. I første kvartal 2022 var den totale strømprisen for husholdninger, medregnet avgifter og nettleie, i gjennomsnitt 188,8 øre/kWh. Dette er prisen før strømstøtten er trukket fra.Fratrukket strømstøtten var den totale strømprisen husholdningene måtte betale, inkludert avgifter og nettleie, på 133,5 øre/kwh

Les på E24+

I år skulle borettslaget endelig lage egen strøm. Nå utsetter regjeringen avgjørelsen til 2023.

Tallene fra SSB viser gjennomsnittet på landsbasis. Den siste tiden har det vært retailer prisforskjeller i ulike deler av landet, særlig mellom Sør-Norge og Nord-Norge.

See also ‘I really feel like I’m such in an amazing place’: Stefon Diggs commits to Buffalo Payments with new deal

– Derfor er det ikke sikkert alle kjenner seg så godt igjen i tallene, sier Thomas Aanensen.

De siste fem årene har gjennomsnittsprisen ligget på litt over 40 øre/kWh i første kvartal. I årets første kvartal var prisen nesten tre ganger så høy. Dette er den høyeste strømprisen SSB har målt siden de startet i 1998.

– Selv om vi har rekordhøy strømpris i første kvartal, har husholdningene i gjennomsnitt hatt en lavere totalpris sammenlignet med fjerde kvartal i fjor på grunn av strømstøtten og reduksjonen i elavgiften, sier Thomas Aanensen.

Statens strømstøtte ble innført i desember 2021, og skal vare til og med mars 2023.

I tillegg reduserte myndighetene elavgiften midlertidig i vintermånedene januar til mars i år, som et tiltak mot de høye strømprisene.

I denne perioden var avgiften på elektrisitet 8,91 øre/kWh. Satsen for resten av 2022 er satt til 15,41 øre/kWh, som er 1,28 øre/kWh lavere enn i 2021.

Les også

Ber om brede forlik og mer vindkraft: – Må ha mer strøm

Les også

Ocean Area Heart utsettes: – Fikk kaffen i vrangstrupen